Производството на мартеници може да бъде и хоби.  Поне така

...
Производството на мартеници може да бъде и хоби.  Поне така
Коментари Харесай

Плетачката на мартеници

Производството на мартеници може да бъде и занимание.  Поне по този начин е за Нина Йорданова. Пазарджиклиийката сама  сама плете червено-белите знаци по метода макраме. Макрамето е вид ръкоделие, главен детайл в което е възелът, който извършва освен функционалната роля да съедини две влакна (конци) или канапи, а да има и декоративна роля. Чрез разпореждане по избран метод на цялост от конци, закрепени посредством възли, се създават покривки за маси, за кревати, пана за стена, а както излиза наяве и мартеници. Жената се занимава с производството и продажбата им от 2004-а.  Първоначално потребността я предиздвикала да се занимавам с този поминък. Трябваше да устоявам студент и една ученичка в Широка Лъка. Една моя вуйна правеше мартеници и ме научи,разказва дамата. Първоначално  Нина почнала  с малко продукти. Постепенно обаче плетенето на мартеници се трансформирало с занимание и през днешния ден тя го прави с огромна пристрастеност. Вместо да бактисвам  вкъщи се занимавам с това, добавя Нина. 
Тази година тя още веднъж е подготвила солидно количество достоверни мартеници, с които да зарадва клиентите си. При нея всичко е лично произвеждане. Тя си купува прежда и  мъниста и с двете си ръце ти създава.  

Повечето  мартеници са като аксесоари- кошнички, подкови с червено-бели конци, обичайните Пижо и Пенда. По думите на Нина клиентите търсят най-вече такива модели, които могат да се  сложат на бюрото в офиса или пък някъде в дома, да се закачат в колата или пък ги залепят на на хладилника. Все отново се купуват и обичайните мартеници, които се връзват на ръката или се закичват.  Затова дамата е  изработила и такива модели. 
Очаква се след 20 февруари тя и другите търговци на мартеници да наредят стоката си в региона към Историческия музей и към постройката на полицията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР